vijfjarige studie

Smart Energy Hub Ameland voorbeeld voor Europa

Projecten Smart Energy Hub Ameland

Ameland loopt al geruime tijd voorop in de energietransitie. Toen er via Brussel financiering beschikbaar kwam voor onderzoek, was de weg vrij voor meer. Repowered werkt nu in een Europees consortium samen aan het IANOS-project op Ameland. Dit vijfjarige project richt zich op het ontwikkelen van integrale, duurzame energieoplossingen – een Smart Energy Hub – voor eilanden.

Meer weten over het IANOS project op Ameland?

Praat eens met één van onze consultants. Stuur even een mail en we nemen contact op.


2666Zonnepanelen
473281kg minder CO2 uitstoot per jaar
999.750Huishoudens voorzien

Het IANOS project

Het eerste jaar van het IANOS-project bestond voornamelijk uit theoretisch onderzoek. Dit gebeurde in samenwerking met partners zoals Neroa en TNO. Repowered richt zich binnen dit project op de ontwikkeling van algoritmes om vraag en aanbod van energie op Ameland beter op elkaar af te stemmen. De algoritmes worden ook ingezet om te handelen op de energiemarkten. Neroa installeert de apparatuur die op basis van deze algoritmes aangestuurd wordt, terwijl TNO een platform heeft ontwikkeld waar alle gegevens samenkomen.

Het IANOS-project streeft naar integrale oplossingen voor eilanden, waarbij duurzaam opgewekte energie op een slimme manier wordt benut. We noemen dit ook wel een Smart Energy Hub. Ameland is een kleine gemeenschap en daarom is het doel om de opgewekte duurzame energie volledig te benutten binnen het eiland zelf. Daarmee vergroten we het aandeel duurzame energie op het eiland.

Hoewel Repowered zich specifiek op Ameland richt, wordt er binnen het project ook gewerkt aan een Smart Energy Hub op Terceira (Azoren, Portugal). Het idee is dat we de uitkomsten toepassen op andere eilanden in Europa. Hierdoor kunnen andere eilanden Ameland als voorbeeld nemen en vergelijkbare oplossingen implementeren. Het is essentieel om te laten zien dat deze oplossingen écht werken. Daarvoor voeren we de tests en praktijkproeven uit op Ameland.

“Repowered heeft ons op twee manieren bijgestaan: ten eerste door ons te ondersteunen bij het verzamelen van onze belangrijkste prestatie-indicatoren van het project en ervoor te zorgen dat we gefocust blijven op de juiste doelen. Ten tweede ontwikkelen ze een virtuele energiecentrale als een essentieel onderdeel van ons energiesysteem. Daardoor kunnen we vraag en aanbod van duurzame energie beter op elkaar afstemmen.” – Johan Boekema, gemeente Ameland

Hoe draagt dit project bij aan de energietransitie?

Na een jaar van planning en een jaar van voorbereiding zijn de eerste tests uitgevoerd, waarbij de communicatie tussen Repowered en het TNO platform succesvol verliep.
Momenteel bevindt het project zich in de fase waarin alle apparaten worden aangesloten en het energiesysteem als geheel operationeel moet worden. Gedurende een jaar zal het systeem in de praktijk worden getest om te kijken of het naar behoren functioneert.

Inzicht in het gebruik van het eiland

Hoe draagt dit project bij aan de energietransitie?
Het IANOS-project draagt bij aan de energietransitie door inzichten te bieden in het maximaliseren van het gebruik van duurzame energie op het eiland zelf. Eilanden zijn uitermate geschikt voor Smart Energy Hubs omdat ze een afgebakend gebied vormen. Zeer geschikt dus voor een zelfstandig functionerend en duurzaam energiesysteem. Het doel is om aan te tonen dat een gebied zelfvoorzienend kan zijn met duurzame energie.

Repowered Repowered
“Repowered ontwikkelde een virtuele energiecentrale als een essentieel onderdeel van ons energiesysteem. Daardoor kunnen we vraag en aanbod van duurzame energie beter op elkaar afstemmen.”
Johan Boekema, gemeente Ameland
Repowered Repowered

Laatst bewerkt op 28 juli 2023