H2Hollandia: waterstof en zon
H2Hollandia, een ambitieus project waarbij 3 partijen hun kennis delen om tot een groter geheel te komen. Gezamenlijk ontwikkelen de partijen een groene waterstof-productie installatie bij Zonnepark Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen (Drenthe). In deze miniserie van 3 korte interviews nemen we je mee in het proces, onze ervaring en de ontwikkeling van het project. Jeroen Jansen trapt af!
Jeroen Jansen vertelt
Kan jij ons vertellen op welke locatie je hier staat?
“We staan hier in Nieuw-Buinen bij een van Nederlands grootste zonneparken: Zonnepark Vloeivelden Hollandia. Begin 2024 willen we op deze locatie, met een gedeelte van de zonne-energie die hier wordt opgewekt, 100% groene waterstof produceren onder de projectnaam H2Hollandia.”
Wie ben jij en wat is jouw rol in het project?
“Ik ben Jeroen Jansen, inmiddels bijna een jaar werkzaam bij Repowered. Wij zijn gespecialiseerd in flexibiliteitsoplossingen in energiesystemen. Onze missie is het brengen van hernieuwbare energie op de juiste plek, op het juiste moment, voor de juiste prijs, waar waterstof mogelijk bij kan helpen. Binnen H2Hollandia ben ik projectmanager en werk ik samen met het projectteam aan de ontwikkeling van de waterstofproductie installatie naast het zonnepark. In het projectteam zitten vertegenwoordigers van initiatiefnemers Solarfields, Avitec en Repowered.”
Wat is de huidige status van het project?
“Ongeveer een maand geleden hebben wij de definitieve vergunningsaanvraag ingediend voor de installatie. Deze aanvraag wordt nu beoordeeld en we verwachten binnen afzienbare tijd de vergunning verleend te krijgen. De vergunningsaanvraag is het resultaat van een jaar voorwerk met onder meer een conceptontwerp, investeringsplan, technisch ontwerp en een allesomvattend financieel model. Deze doorontwikkeling, samen met een breed scala aan onderzoeken op deze projectlocatie, hebben geleid tot de definitieve vergunningsaanvraag. Na verlening van de vergunning zullen we ons bezig houden met de financiering, het definitieve ontwerp en de uitvraag in de markt voor de realisatie van het systeem”
Wat maakt dit project zo bijzonder?
“De beoogde waterstofinstallatie zal worden gerealiseerd met een 5 MW elektrolyser, waarmee ongeveer 300 ton (1 ton = duizend kilo) waterstof per jaar wordt geproduceerd! H2ollandia is één van de eerste Nederlandse commerciële projecten met deze omvang die al zo ver gevorderd is in het ontwikkelproces. Een andere bijzondere eigenschap van dit project is de directe koppeling met het zonnepark, waardoor er direct uit zonnestroom 100% groene waterstof wordt gemaakt zónder dat het elektriciteitsnet wordt belast! Verder draagt het waterstofsysteem bij aan het reduceren van curtailment van het zonnepark. Simpel gezegd, als de zon volop schijnt en het park te veel produceert dan kan van de overtollige stroom ook waterstof worden gemaakt.”
Wat zijn de grootste lessen (take aways) tot nu toe in dit project?
“Tot nu toe is de belangrijkste les in dit project dat er in de samenleving veel kennis ontbreekt als het gaat over waterstof. Door de directe omgeving en lokale overheden in een vroeg stadium mee te nemen in het ontwikkelproces, hebben we gezorgd dat mensen kennis hebben opgedaan over wat waterstof nou eigenlijk is, hoe het wordt gemaakt en wat de huidige geschikte toepassingen zijn. Het informeren van zowel omgeving als lokale overheden is een cruciale stap die niet vroeg genoeg in het ontwikkelproces kan worden gezet.”
Als we over een jaar hier opnieuw een foto maken, hoe ziet het er dan uit?
“Over een jaar hopen we dat hier de eerste schop in de grond zit en dat we zijn begonnen met de constructiefase van het project. We willen eind 2023, begin 2024 operationeel zijn en de eerste hoeveelheden groene waterstof door de leidingen te laten lopen.”
En verder?
“Je kunt dit project volgen op de sites van Repowered, Avitec en Solarfields maar voor wie meer informatie wil over waterstof in relatie tot ‘Kansen in de Infra’ is van harte uitgenodigd om het online webinar te volgen van Bouwend Nederland op 3 juni a.s. ”