Batterijopslag
Batterijopslag 3 min. leestijd

Up and coming: een batterij op de markt

Energieopslagsysteem Bontepolder is donderdag 30 mei officieel geopend. Ontwikkelt door Novar en nu aangestuurd door Repowered. Het project is een goed voorbeeld van hoe een grootschalige batterij tot zijn recht komt op de energie- en balanceringsmarkten. Gerjan Wubs – Business Developer bij Repowered – vertelt je precies wat er bijzonder is en waarom dit volgens hem de toekomst is.


“Repowered komt niet uit de lucht vallen. In 2019 zijn Dirk Jan Masselink en Jeroen van den Berg begonnen met het adviseren over het slim inzetten van je duurzame assets. En dat is uitgegroeid tot Repowered. Een slimme energieleverancier. Wij leveren het energiecontract gebruiken slimme software om een installatie in te zetten op de verschillende energie-, balancerings en congestiemarkten. Onze ambitie? Duurzame energie op het juiste moment, op de juiste plaats, voor de juiste prijs.”

Onafhankelijk handelen

“1,5 jaar is Repowered begonnen met het aansturen van Bontepolder. De eerste grote onafhankelijke batterij van Nederland – 5MW vermogen en 5 MWh opslagcapaciteit. Best spannend en vooral heel erg leerzaam. Onafhankelijk betekent in dit geval dat het energieopslagsysteem zijn inkomsten volledig uit handel op de energie- en balanceringsmarkten haalt. De batterij heeft zo een belangrijke maatschappelijke functie. Namelijk het balanceren van het landelijke elektriciteitsnet.”

“1,5 jaar geleden werd Bontepolder voor ons de eerste grote onafhankelijke batterij die we zijn gaan aansturen. Best spannend en vooral heel erg leerzaam.”

Gerjan Wubs, Business Developer | Repowered

De balanceringsmarkt op

“Met de balanceringsmarkten zorgt hoogspanningsnetbeheerder TenneT ervoor dat ons elektriciteitsnet altijd een frequentie van 50 Hertz heeft. Wijkt dat te veel af, dan kunnen apparten niet meer functioneren en kunnen er zelfs black-outs ontstaan. Oftewel: langdurige stroomuitval. TenneT heeft verschillende instrumenten om dit te voorkomen. Één daarvan is het Primaire Reservevermogen dat wordt geregeld via de FCR-markt (Frequency Containtment Reserve). Omdat Repowered gekwalificeerd is door TenneT als Balancing Service Provider (BSP), mag Repowered meedoen met biedingen op deze markt. Als de batterij meedoet op de FCR-markt, reageert hij op de frequentieschommelingen. Bij een te hoge netfrequentie laadt de batterij op en bij een te lage netfrequentie wordt juist energie op het elektriciteitsnet ingevoed. Dit is één van de manieren hoe Bontepolder bijdraagt aan het balanceren van het net.”

Opwek en opslag gekoppeld

“Ook bijzonder is de relatie tussen de batterij en het zonnepark. Ze zijn samen op dezelfde netaansluiting aangesloten. Zowel de netaansluiting, als het zonnepark, als de batterij zijn van ontwikkelaar Novar. Omdat zonnepark er eerder was, staat deze bij een andere energieleverancier onder contract dan de later geplaatste batterij. Dit zorgt ervoor dat contractueel het zonnepark altijd voorrang heeft. Dit kan je zien als een beperking. Wij zien het als de kans: de ruimte die nog overblijft op de netaansluiting, kan heel goed worden gebruikt voor de batterij

“In de praktijk betekent dat, dat wij met onze datamodellen voorspellen wat het zonnepark gaat doen. Op basis daarvan bepalen wij hoeveel ruimte over is voor de batterij om de netaansluiting te gebruiken. Dit is een uitdagende extra dimensie in het handelen met deze batterij. We sturen de batterij aan mét veiligheidsmarges in het gebruik.”

Netneutrale batterij

“Normaal werkt het zo dat je een contract afsluit met de netbeheerder voor het gebruiken van het energienet. Je koopt een fysieke aansluiting – denk aan je meterkast – en een contract waar afspraken in staan over het afnemen en terugleveren van stroom op het energienet. Omdat we op veel plekken in Nederland last hebben van lokale netcongestie, zijn er nieuwe soorten contracten ontstaan; een capaciteitsbeperkingscontract (CBC) en een capaciteitssturingscontract (CSC). Dankzij dit contract kan een netbeheerder een grootverbruiker tijdelijk minder ruimte geven. Zowel om te gebruiken als om terug te leveren. Met als resultaat: meer ruimte op het lokale elektriciteitsnet.”

“Toch kan het ook anders. Batterij Bontepolder is een voorbeeld van hoe een duurzaam energiesysteem juist netcongestie kan voorkomen. Er is hier een ander soort contract opgesteld samen met Stedin. Als er één of twee dagen van tevoren lokale congestie wordt voorspeld, moet de batterij voor een bepaalde periode minder gebruikmaken van het net. Dat is weer één installatie minder. Hij levert minder en hij vraagt minder tijdens drukke uren, en is dus netneutraal. Belangrijkste van dit uitzonderlijke contract is dat de batterij nooit congestie mag veroorzaken. Dat lukt.”

“Belangrijkste van dit uitzonderlijke contract is dat de batterij nooit congestie mag veroorzaken. En dat lukt.”
Gerjan Wubs Gerjan Wubs, Business Developer | Repowered

De toekomst

“Bontepolder is een mooi voorbeeld van hoe ons toekomstig energielandschap eruit komt te zien. Door een batterij echt live aan te sturen en slim in te zetten, kan hij voor heel veel verschillende doelen worden gebruikt. Zoals balanceren van het energienet. Dat maakt het een waardevolle asset binnen een duurzaam energiesysteem. ”

Deel artikel

Lees verder

Naar kennisbank
Energiemarkten Flexibiliteits-oplossingen Netcongestie 3 min. leestijd
Inkomsten dankzij de Frequency Containment Reserve? Het kan.

Je kunt Frequency Containment Reserve (FCR) - primair reservevermogen - zien als het eerste redmiddel van de netbeheerder om de…

Energiemarkten Flexibiliteits-oplossingen Netcongestie Power Purchase Agreement 3 min. leestijd
De merit order

In Nederland gebeurt de handel in elektriciteit op beurzen, zoals de futures, day ahead-en intraday markten. Biedingen worden op basis…

Energiemarkten Flexibiliteits-oplossingen 3 min. leestijd
Fossielvrij met sectorkoppeling

We leefden vroeger met afzonderlijke energiesectoren: elektriciteit, koeling, verwarming, vervoer en industrieel verbruik waren aparte entiteiten. Sectorkoppeling is een vernieuwend…

Energiemarkten Flexibiliteits-oplossingen Power Purchase Agreement 3 min. leestijd
SDE++ en zonne-energieinstallaties

Zonne-energie (PV) op land heeft in Nederland een grote opmars gemaakt.  Hoewel het regeringsbeleid de verdere uitbreiding beperkt, speelt PV…

Naar kennisbank