IANOS – Integrale oplossingen voor eilanden

Op het Nederlandse Waddeneiland Ameland zijn serieuze ambities om het energiesysteem te verduurzamen. Op een eiland is het daarbij logisch te zoeken naar oplossingen waarmee het systeem niet alleen duurzamer, maar ook onafhankelijk van externe bronnen wordt. Repowered gaat helpen om op Ameland een systeem dat duurzaam, betrouwbaar en onafhankelijk is te bouwen.

Nu al speelt decentrale energieopwekking een steeds grotere rol in onze energievoorziening. Nergens wordt dit zo zichtbaar als op eilanden – plekken die inherent in meerdere of mindere mate op lokale bronnen aangewezen zijn. Omdat de duurzame bronnen minder stuurbaar zijn dan het oude fossiele systeem, is er slimheid nodig om aanbod en vraag efficiënt en effectief aan elkaar te koppelen. Op onder meer Ameland gaat daarom het door de Europese Commissie gesteunde project IANOS van start, waarin integrale en slimme oplossingen voor decarbonatisatie ontwikkeld en toegepast worden.

Repowered gaat binnen het IANOS project zorgen dat op Ameland de ‘Use Cases’ onder optimale omstandigheden kunnen draaien. Dit doen we door aansturing te ontwikkelen zo dat op het eiland een aantal systemen als een virtual power plant samen in de vraag voorzien, op basis van een combinatie van real time data en voorspellingen van vraag, productie en flexibiliteitsbehoefte. Met onze partners ontwikkelen we een monitoringsysteem waarin die informatie uit geavanceerde sensortechnologie gecombineerd wordt met andere bronnen en gebruikt wordt om key performance indicators te optimaliseren.

Het project is niet alleen gericht op de ontwikkeling van een systeem dat toegepast moet kunnen worden op de andere eilanden. Veel belangrijker is dat we als consortium de ambitie hebben om met het systeem de ambitie van Ameland waar te maken om volledig energie-onafhankelijk te zijn van ‘de vaste wal’. In het besef dat dit niet alleen betekent dat over het jaar heen evenveel energie geproduceerd moet worden als er geconsumeerd wordt, maar dat dit ook op elk moment geldt. Dat betekent dat het mobiliseren van flexibiliteit doorslaggevend is voor het succes van het project.

Contact opnemen

Benieuwd hoe deze technieken u kunnen helpen?

Doe de flexcheck.

Naar de flexcheck